Jak efektivně natřít zábradlí

Zapomeňte na to, co jste kdy slyšeli o správném natírání, mávněte rukou nad osvědčenými postupy a do háje pošlete všechny odborníky. Jedině tenhle postup je ten správný.

Ilustrační foto Alena Lasotová

K tomu, abyste skutečně efektivně dokázali natřít zábradlí u mostu či kdekoliv jinde – vlastně natřeli cokoliv – potřebujete splnit jen pár nezbytných předpokladů.

  1. Především koupíte jen tolik barvy, aby zhruba vystačila na natření poloviny požadované plochy. Na dřívější spotřebu se nespoléhejte a nikam ji nezapisujte, získáte tím možnost zajet v pracovní době dokoupit druhou polovinu nátěru.
  2. Štětce si vezměte už použité, čistě vyprané v ředidle neboť tím předcházíte zbytečnému plýtvání materiálem.
  3. Ochranné pomůcky vyřešíte bavlněnými rukavicemi, barva jimi sice výborně prosakuje, ale dají se vyprat a znovu použít. Šetření není nikdy dost a ruce se dají umýt ředidlem při opětovném čištění použitých štětců.
  4. Počkáte na pořádný slejvák, nejlepší jsou přívalové deště, ty krásně umyjí zábradlí a zbytek mokré špíny po celonočním dešti utřete do sucha spoustou starých nepotřebných povlečení.
  5. Počasí by mělo mít minimálně 80% vlhkosti vzduchu, aby se syntetická barva lehce roztírala Ideální je stav, kdy užuž hrozí, že opět sprchne. Pokud už skutečně prší, pak kousek plochy otřete a suchý úsek rychle přetřete barvou.
  6. Bezpečnost práce zajistíte některými striktními zákazy:
  • Nepřelézat zábradlí. Lepší je přehnout se přes zábradlí a hlavou dolů natírat
  • Nerozmachovat rukama. Štětec by mohl vyletět z ruky a spadnout do vody. Plýtvání.
  • Nekomunikovat se spolupracovníky. Na řešení veškerých problémů si nechte čas mimo pracovní dobu. Pokud jste chtěli požádat spolupracovníka o pomoc při práci, jako je například půjčení jediného štětce s delší násadou, musíte si už před začátkem práce rozvrhout jak bude štětec kolovat.
  • Zaměstnance poučíte, že v době od 6:00 hod do 14:00 hod musí úplně vypnout rozumové funkce – zbytečně zatěžují psychiku a následným rozborem toho, jak by se to správně mělo dělat, zpomalují práci a zpochybňují správný úsudek nadřízeného. Dále zabraňují odpovídat na ironické poznámky a dobré rady kolemjdoucích.
  • Dovolíte zaměstnancům používat jen základní pudy vyjma pudu rozmnožovacího.
  • V nejhorším případě tolerujte porušení zákazu ohledně pudu rozmnožovacího, porušení vypnutí rozumové činnosti netolerujte nikdy – takoví lidé mají problémy s disciplínou.

Toto jsou ty nejzákladnější předpoklady správného a efektivního natírání, pokud něčemu nerozumíte nebo to zatracujete, čtěte návod znovu v době od 6:00 hod do 14:00 hod.

Autor: Alena Lasotová | úterý 12.8.2014 18:54 | karma článku: 10,99 | přečteno: 1166x