Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lekce létání

Prší. Voda se řine na zem v provazcích deště, při dopadu na zem se rozstřikne, další a další kapky dopadají do míst kapek předchozích, tvoří bubliny, znovu se rozstřikují. Velké kapky, které dopadají na listy, svou váhou list ohnou, sjedou dolů, list se narovná, je okamžitě ohnut další kapkou, takže vypadá, že v dešti tančí. Tančí hold dešti.

Alena Lasotová

Miluji letní déšť, dokážu se dívat na kapky dlouhou dobu, sleduji jejich velikost i tvar, obdivuji urputnost s jakou si hloubí důlek v štěrkovém loži. Déšť omývá krajinu, zbavuje ji nánosu prachu a špíny, dodává vláhu a vytváří malé rybníčky stojatých vod, kaluže. Letní kaluže jsou teplé jako krev a bosé nohy jimi brouzdají, dělají drobné vlnky a bortí obraz na hladině. Letní deště většinou nemají dlouhého trvání a přidá-li se ještě bouřka a vzduch se naplní ozónem, je to paráda. Vzduch je sametový a klouže, dýchá se snadno a všude je vůně. Miluji letní bouřky, které vzduch pročistí a naplní vůněmi mokré země, trávy, stromů.

 „Ven dnes nepůjdete, prší a za chvilku by jste byli jako vodníci.“ Zní zákaz mámy.

„A můžeme alespoň do stodoly?“ Snažím se smlouvat.

„No, dobře, ale dávejte na sebe pozor. Aleno, ne že zase polezeš na patro, desky tam jsou staré, kdoví, kolik jich je ztrouchnivělých, propadneš se ráz dva. Dano, pohlídej ji.“ Nařizuje a svoluje máma. Zbytečně. Udržet můj temperament na uzdě je jako zavřít vítr do skříně. Čím déle tam vydrží, tím více nadělá škody, když dveře konečně vyrazí.

 Naše stodola je obrovská. Jsou to vlastně cihlové sloupy, mezi nimi jsou dřevěné stěny, uprostřed jsou veliká, dvoukřídlá vrata, která se otvírají ven. Dole i nahoře mají trámy, které při otevření přečnívají do prostoru. Vrata se zavírají zatáhnutím křídel dovnitř tak, aby se při jejich tlačení ven a tím i zavření, zaklesly trámy pod sebe jako zuby zipu. Pak se zamkmou. Zamykají se dalším trámem, který se uprostřed zavřených vrat nasadí do díry v horním břevnu nad vraty a spustí se do díry vytvořené v betonové podlaze. Díky trámům na obou křídlech vrat jsou svislým trámkem pevně zablokované, zamčené. Křídla vrat jsou vysoká čtyři metry a široká tři metry, přečnívající trámy mají také délku tří metrů a když si otevřu vrata dokokořán a jedno křídlo zaklíním, pak se mohu postavit na přečnívající trámek, odrazit se nohou a lítám si na vratech dovnitř, do sucha a pak zase ven, na déšť.

Přidává se ke mně Olina, která vyčká okamžiku, kdy vletím dovnitř, ona na svém trámku vyletí ven, já ven, ona dovnitř. Vrata asi nebyla dlouho naolejovaná a vydávala báječný skřípot, do něho jsme s nadšením výskaly, než jsem se o kousek opozdila. Při střetu jsme byly obě katapultovány na zem, já si odřela kolena a spustila se mi krev z nosu, Olga se praštila do hlavy a narostla jí parádní boule. Bolelo to jako čert a Olga se rozbrečela. Kravál přivolal mámu a já, po vyjasnění od Dany, kdo to všechno spískal, obdržela ještě pár pohlavků navíc.

 Žbrblám si pro sebe a trucuju ve svém pokoji. Dlouho to nevydržím, venku pořád tak krásně prší, kaluže jsou už veliké...

„Mamí, aspoň na chvilku mě pusť ven, slibuji, že se vrat už ani nedotknu, půjdu jen k potoku a podívám se, jestli se konečně nerozvodnil.“ Žebrám.

 „Za tu chvilku, co prší se nerozvodní. Běž, raději běž ven, než to zase skončí boulemi. A vem si gumáky.“ Povzdechne máma. 

 Sousedovic stodola je o dost menší než ta naše, má ale stejné cihlové obvodové zdi, stejné dřevěné stěny. Střecha však není plechová, jako na naší stodole, ale pokrytá vlnitým eternitem, který je přištoubovaný k latím krovu. Tím, že je vlnitý, vznikají mezi latěmi a eternitem prostory, kam se akorát vejde dlaň s prsty, které pevně uchopí lať, nohy jsou opřeny o lať spodní a už se může začít po střeše lézt. Visíme pod střechou jako mouchy, pod námi je hlubina ukončená senem, v žaludku to příjemně šimrá. Nejprve jsou to opatrné krůčky, ale jak postupuje čas, tak roste jistota a ručkování po střeše je stále jistější a obratnější. Nohy a ruce se jen kmitají. Sevřít lať, opřít se nohama, přehmátnout a chytit se o kus dál, až se může přejít k honičce.

Nikdy nelezeme až do konce, honička se odehrává pouze nad patrem, nad seníkem, který je mnohem níž a má méně sena to neriskujeme. Pranic nevadí, že visíme volně těsně pod střechou, člověk aspoň chvíli letí, seno pád ztlumí, je to paráda. Můžeme lozit po střeše nahoru i dolů a samozřejmě do stran, kdo spadne, má lajdu a musí ji někomu plácnutím předat nebo čekat až spadne někdo jiný.

 „Plác! Máš ji!“ Plácne mě Pavel a rychle mizí z dosahu. Mě se podaří stejně označit Milku, Olga se pouští a padá do sena, do kterého se zaboří skoro celá. S kýcháním a se smíchem se hrabe k nám nahoru a znovu se chytá laťky. Seno má ve vlasech, na triku i na teplákách. Všichni máme seno všude. Pádům se vyhnout nedá. Hra na lajdy je báječná, bohužel poněkud hlučná a přiláká zvědavce.

 Soused nejdřív nevěří svým očím, hlavu má zakloněnou a kouká nahoru do štítu střechy, kde jako kapky visí za ruce a za nohy děcka. Pomalu rudne návalem krve a zlosti.

 „Okamžitě toho nechte!“ Zahřmí. Chyba.

 Olga se leknutím pustí a znovu padá do sena. Soused se za ní dívá a když vidí, že se ji nic nestalo, trochu se zklidní a už smířlivěji se ptá: „Který čerchmant to vymyslel, běhat po střeše a dělat randál, který je slyšet až do dědiny?“ Ptá se. My, co ještě stále visíme pod střechou neříkáme nic, jen se všichni podíváme na sebe. Vlastně se podívají na mě.

 „Alou dolů a ven, sem mi už nepáchnete. To tak, ještě se tu zabijete, seno se zapaří a kdo to kde viděl běhat po střeše.“ Láteří dál. My kolem něho proklouzáváme ven, na svobodu, ani se nerozloučíme a necháme Pavla, ať to vysvětlí sám, nás asi vysvětlování taky nemine a mámu bude bolet ruka, až nás bude napomínat. Soused žaluje úplně stejně jako jeho dcera Renáta.

 

  Z mého psaní do sekretáře

 

Autor: Alena Lasotová | neděle 15.9.2013 10:33 | karma článku: 7,24 | přečteno: 243x
  • Další články autora

Alena Lasotová

Vědec vyzývá představitele Ruska, Číny a USA ke spolupráci na záchraně lidstva a Země

Vědec světového formátu Dr. A. Egon Cholakian, lobista v americkém kongresu, člen CERNu, lektor a člen mezin. asociace lektorů zprav. služeb a člen laserové termonukleární reakce v Lawrence vyzývá prezidenty ke spolupráci.

19.8.2023 v 11:14 | Karma: 0 | Přečteno: 9x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

Klíč je v lidech

Máme nekonečnou řadu problémů, které se snažíme vyřešit. Zapomínáme však na to, že problém nelze vyřešit stejným způsobem jakým vznikl. Je to jako očekávat jiný výsledek u stejného postupu.

6.8.2023 v 14:46 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

MILUJEME POHÁDKY

Pohádky jsou to, nač se těšíme v dětství i v dospělosti. Neznám člověka, který by pohádky neměl rád. Ale proč je tak milujeme? Protože dobro vždy vítězí nad zlem, protože lidé jsou ve své podstatě všichni dobří.

1.8.2023 v 18:07 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

KOMU JSME NEBEZPEČNÍ?

Každý z nás přichází na svět sám, každý také ze světa sám odchází a každý se za svůj život bude sám zodpovídat. Přijměme konečně zpátky svou zodpovědnost. Přestaňme být ovládanou biomasou.

1.8.2023 v 11:02 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Ostatní

Alena Lasotová

IQ TEST. VĚŘÍTE ANTROPOGENNÍMU CO2?

Oxid uhličitý (CO2) je obsažen v zemské atmosféře v malém množství, asi 0,04 % celkového objemu. a člověk se na něm podílí v zanedbatelném množství a ani kravské prdy na tom nic nemění.

31.7.2023 v 16:36 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno 

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 669x
Napsat o sobě, kdo jsem, je vůbec to nejtěžší. Většinou to sami nevíme. Směle však mohu tvrdit, že jsem dítě svých rodičů a žena v nejlepším věku. Mým vzorem je příroda, mou vášní psi a všechna zvířata. Mou láskou je život .