Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chvála konkurence

Obyčejně se konkurence nechválí a už vůbec ne veřejně a písemně, ale já jsem neobyčejná a konkurenci pochválím. Ráda a s klidným svědomím. Je totiž zač.

Alena Lasotová

Ráda pochválím majitelku chvatelské stanice psů „Z Laderova“, paní Vendlerovou-Jiroutovou a věřte, že je to chvála zasloužená a právě z mé strany naprosto nečekaná, ale nemohu jinak.

Je-li něco vysloveně skvělé, pak si to chválu právem zaslouží.

Vysloveně skvělý je první vrh landseerů – vrh „A“ „Z Laderova“.

Paní Vendlerové-Jiroutové se podařil mistrovský kousek, když prostřednictvím chovného páru spojila geny své feny Ciggy z Letohradského ranče a geny psa litevsko-estonského původu Nemunase Grafiky.

Z tohoto spojení se narodilo šest krásných psů, kteří šíří dobré jméno českého chovu landseerů po celé Evropě.

Psi mají krásnou stavbu těla, správný nůžkový skus a především výbornou povahu. Jsou naprosto nekonfliktní. Jedinkou chybičku bych jim vytkla a tou je příliš jemná hlava na psa, jinak jsou perfektní.

Že jsou skutečně krásní, není jen můj názor, stejný mají i jiní. Svědčí o tom ocenění z výstav psí krásy a posudky rozhodčích. A nejsou to jen nějaké Kotěhůlky u nás na úrovni maximálně krajských výstav nebo dokonce Voříškiády, kde psi s PP nemají absolutně co pohledávat, ale jsou to i výstavy mezinárodní, konané v ČR, SR, Německu, Maďarsku a Polsku.

Psi „A - Z Laderova“ zde získali ocenění nejvyšší od rozhodčích z různých zemí – ČR, CH, PL, N, SR, CRO, HU a dalších.

Např. Abar z Laderova je vítězem Německa a Lipska a na světové výstavě konané v Maďarsku získal Výborný1, CAC (nominace na šampiona) ve světové konkurenci! Je i majitelem několika šampionátů a to zcela zaslouženě, je nádherným představitelem svého plemene.

Stejně tak i jeho bratr Arun z Laderova, který zůstal v majetku chovatelky. Arun si ke svým šampionátům připojil i prestižní vítězství na výstavě DUO CACIB Brno, kde v něděli vyhrál celou výstavu a skončil s oceněním BIS – což je nejkrásnější pes výstavy. Toto ocenění získal v konkurenci bezmála pěti tisíc psů!

Ne vždy se však krása pojí se zdravím, ale tady se to povedlo - Arun i Abar mají klouby prosté dysplazie a Arun si přidal ještě vyšetření požadované třeba v Německu nebo Rakousku – Cystinurie: 0, CTP: 0.

 

A aby těchto superlativů nebylo málo, je ještě ochotným a plodným plemeníkem.

 

 

Fortuna paní Vendlerovou při jejím „A“ vrhu landseera zahrnula svou přízní měrou vrchovatou.

A já si myslím, že právem, protože si to zaslouží.

Když kryje svou fenu, tak ne co nejblíže, nejlépe u sousedů, aby nemusela platit mnohatisícové částky za cestu a ubytování, ale naopak vyjíždí do zahraničí pokaždé.

Při A vrhu si zajela do Polska k importovanému psovi, který byl na naše feny landseerů naprosto nepříbuzný, pak jela za dalšími plemeníky do Německa ještě třikrát. Z toho jednou fena nezabřezla, což byla určitě citelná finanční ztráta, kterou ji nikdo neuhradí, přesto jela do Německa za vhodným plemeníkem znovu.

To je naprosto úžasný a zodpovědný přístup ke správnému chovu landseera, kterých je u nás v Česku jako šafránu a kteří jsou na sebe v drtivé většině příbuzní.

Paní Vendlerová tím dává nejen skvělý příklad, ale také nedocenitelnou službu všem těm chovatelům, kteří kryjí jen domácími plemeníky, ať už z pohodlnosti nebo proto, aby ušetřili nebo z jakéhokoli jiného důvodu – o tom psát nebudu a nechci, ale správným způsob vyzdvihnout musím.

Pro každý vrh si také vybrala jiného otce. A já volám: „Sláva!!! Takhle má vypadat správný chov!“

Nikdy nepochválím množení, za které považuji stále se opakující stejná spojení představitelů plemene s PP. To s chovem nemá absolutně nic společného! Takoví chovatelé snižují svým „chovem“ úsilí chovatelů, kteří se o správný chov snaží.

Bláboly typu: „...nám se to spojení líbilo...“, jsou jen bláboly a zastírají pravé důvody – lenost, pohodlnost, šetření na nesprávném místě a naprostou lhostejnost k tomu, co bude potom.

Mnohdy takoví „chovatelé“ odmítají vidět i vady, které jejich štěňata mají, vady vylučující z dalšího chovu a vesele opakují stejná spojení dál. Těží z nevědomosti kupců.

A co je na tom nejvíc k odsouzení je fakt, že se na tom podílí i samotná poradkyně pro chov landseera. Její pes, který vznikl spojením otce a dcery, spojením, které je vylučujícím z chovu pro všechna psí plemena (nejbližšší možná přízeň ještě povolovaná, je bratranec a sestřenice a já nepochopím, jak ho vůbec mohla uchovnit!), dal v chovu velké množství potomků s předkusem (vada z chovu vylučující), přesto ho nabízela jako krycího psa dál.

Když to však převedu na stránku financí - majitel krycího psa nemá s odchovem žádnou práci a žádné finanční náklady. Je to čistý a bezpracný zisk pro majitele a pro jeho psa potěšení. Navíc se nikdo nikdy nezeptá, který poradce takové spojení doporučil, ale každý se zeptá z které chovatelské stanice pochází. A když se staví dům, tak sežere spoustu peněz ( při platbě 1500,-Kč zaplacené chovatelem za odchované štěně majiteli psa a při produkci cirka 66 štěňat =99 000,-Kč, to už není zanedbatelná částka), tak proč se o ty peníze nějakým správným způsobem chovu připravit?

Právě proto musím vyzdvihnout správnou snahu paní Vendlerové-Jiroutové. Chválím ji i za novou dovezenou krev prostřednictvím její feny Csilla vom Libris Hort. I zde prokázala své chovatelské kvality. Nepřivezla do Česka krev, která už koluje v žilách našich landseerů, jako to uděla již zmiňovaná poradkyně chovu, ale krev zcela novou a nepříbuznou a já paní Vendlerové tleskám.

Přeji paní CHOVATELCE Vendlerové-Jiroutové za její snahu hodně zasloužených úspěchů nejen v jejím chovu, ale i v osobním životě. JEN TAK DÁL!!

 

P.S. Tuhle chválu píšu strašně ráda, i když nejsem přítelkyní paní Vendlerové, spíš naopak, jsem totiž konkurence.

Je to moje uznání za příkladný chov.

Autor: Alena Lasotová | pátek 30.8.2013 11:55 | karma článku: 7,86 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Alena Lasotová

Vědec vyzývá představitele Ruska, Číny a USA ke spolupráci na záchraně lidstva a Země

Vědec světového formátu Dr. A. Egon Cholakian, lobista v americkém kongresu, člen CERNu, lektor a člen mezin. asociace lektorů zprav. služeb a člen laserové termonukleární reakce v Lawrence vyzývá prezidenty ke spolupráci.

19.8.2023 v 11:14 | Karma: 0 | Přečteno: 9x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

Klíč je v lidech

Máme nekonečnou řadu problémů, které se snažíme vyřešit. Zapomínáme však na to, že problém nelze vyřešit stejným způsobem jakým vznikl. Je to jako očekávat jiný výsledek u stejného postupu.

6.8.2023 v 14:46 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

MILUJEME POHÁDKY

Pohádky jsou to, nač se těšíme v dětství i v dospělosti. Neznám člověka, který by pohádky neměl rád. Ale proč je tak milujeme? Protože dobro vždy vítězí nad zlem, protože lidé jsou ve své podstatě všichni dobří.

1.8.2023 v 18:07 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Alena Lasotová

KOMU JSME NEBEZPEČNÍ?

Každý z nás přichází na svět sám, každý také ze světa sám odchází a každý se za svůj život bude sám zodpovídat. Přijměme konečně zpátky svou zodpovědnost. Přestaňme být ovládanou biomasou.

1.8.2023 v 11:02 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Ostatní

Alena Lasotová

IQ TEST. VĚŘÍTE ANTROPOGENNÍMU CO2?

Oxid uhličitý (CO2) je obsažen v zemské atmosféře v malém množství, asi 0,04 % celkového objemu. a člověk se na něm podílí v zanedbatelném množství a ani kravské prdy na tom nic nemění.

31.7.2023 v 16:36 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 669x
Napsat o sobě, kdo jsem, je vůbec to nejtěžší. Většinou to sami nevíme. Směle však mohu tvrdit, že jsem dítě svých rodičů a žena v nejlepším věku. Mým vzorem je příroda, mou vášní psi a všechna zvířata. Mou láskou je život .